Lavere energiforbrug hos væksthusgartnerier
Væksthusproduktion 2014
Der er desværre konstateret fejl i opgørelsen af elektricitetsforbruget for 2014. Tallet er rettet fra 1.009 til 831 tusinde gigajoule i tabellen og markeret med rødt.
De danske gartnerier med væksthuse har i de seneste tre år øget deres energieffektivitet. Sammenlignet med 2011 brugte de 23 pct. mindre energi, selvom væksthusarealet kun er faldet med 5 pct. Faldet kan dog også hænge sammen med, at 2014 var et usædvanligt varmt år, se Nyt fra Danmarks Statistik nr. 456.
Forbrug af energi for bedrifter med væksthuse
|
2002 |
2005 |
2008 |
2011 |
2014 |
|
1.000 gigajoule |
||||
Forbrug af energi i alt |
8169 |
7545 |
6481 |
5266 |
4048 |
Opvarmning i væksthuse |
7370 |
6648 |
5678 |
4468 |
3217 |
Elektricitet |
800 |
897 |
803 |
798 |
831 |
|
antal bedrifter |
||||
Bedrifter med væksthuse |
933 |
759 |
803 |
663 |
545 |
|
1.000 m2 |
||||
Areal med væksthuse |
4909 |
4722 |
4487 |
4452 |
4239 |
Potteplanter er det mest betydende produkt hos bedrifter med væksthuse
Potteplanter er det mest udbredte produkt blandt danske bedrifter med væksthuse. 54 pct. af det samlede væksthusareal dyrkes med potteplanter fordelt på 37 pct. af bedrifterne.
30 pct. af bedrifterne dyrker spiselige produkter
166 bedrifter dyrker spiselige produkter i væksthus, og det svarer til 30 pct. af alle bedrifter med væksthus. De mest udbredte spiselige produkter er tomater og agurker. I forhold til 2011 er produktionen af tomater faldet med 20 pct., mens produktionen af agurker er steget med 7 pct.
Væksthus, bedrifter, areal og produktion
|
Areal, 1.000 m2 |
Produktion, 1.000 kg |
Bedrifter1 |
||
|
2011 |
2014 |
2011 |
2014 |
2014 |
Ikke spiselige produkter i alt |
3093 |
3050 |
… |
… |
435 |
Snitblomster og snitgrønt |
59 |
58 |
… |
… |
21 |
Potteplanter |
2367 |
2275 |
… |
… |
204 |
Planteskole |
132 |
179 |
… |
… |
83 |
Udplantningsplanter |
436 |
476 |
… |
… |
176 |
Forædling og forsøg |
51 |
25 |
… |
… |
19 |
Andre produkter |
48 |
36 |
… |
|
21 |
Spiselige produkter i alt |
… |
1189 |
… |
… |
166 |
Salat |
89 |
45 |
1165 |
1345 |
23 |
Tomater |
367 |
344 |
13241 |
10575 |
84 |
Agurker |
506 |
504 |
18237 |
19506 |
76 |
Krydderurter |
… |
129 |
… |
178 |
43 |
Peber og chili |
… |
22 |
… |
234 |
43 |
Andre grøntsager |
… |
49 |
… |
58 |
49 |
Grøntsager i alt |
962 |
1092 |
32643 |
31896 |
153 |
Jordbær |
… |
73 |
… |
484 |
14 |
Champignon og andre svampe |
27 |
24 |
… |
… |
6 |
1 En bedrift kan optræde mere én gang, hvis den dyrker flere forskellige produkter. |
Store gartnerier bruger naturgas og fjernvarme til opvarmning
De store gartnerier bruger typisk naturgas og fjernvarme til opvarmning af deres væksthuse, mens gasolie samt kul og koks er mere udbredt blandt mindre gartnerier. 36 pct. af bedrifterne bruger slet ikke energi til opvarmning. Det er fortrinsvis små bedrifter med kun ca. 1.400 m2 væksthus i gennemsnit. Bedrifter med opvarmning er i gennemsnit på 11.000 m2.
Sammensætningen af energiforbruget til opvarmning i væksthuse. 2014
|
Bedrifter1 |
Væksthusareal, |
Forbrug, |
Gennemsnitligt |
I alt med opvarmning |
351 |
3959 |
3217 |
11280 |
Naturgas |
96 |
2052 |
1173 |
21375 |
Fjernvarme |
101 |
1931 |
1422 |
19122 |
Gasolie |
114 |
1259 |
114 |
11045 |
Fuelolie |
49 |
730 |
123 |
14903 |
Kul og koks |
65 |
694 |
354 |
10682 |
Andre typer |
50 |
174 |
32 |
3481 |
Uden opvarmning (koldhuse) |
194 |
280 |
• |
1443 |
1 En bedrift kan optræde mere end én gang, hvis den bruger flere forskellige typer opvarmning. |
Nyt fra Danmarks Statistik
1. oktober 2015 - Nr. 475
Hent som PDF
Næste udgivelse: 2. oktober 2018
Kontakt
- Karsten Larsen, tlf. 39 17 33 78
Kilder og metode
Vækstproduktionen er opgjort som en kombination af oplysninger fra landbrugs- og gartneritællingen og regnskabsstatistikken for jordbrug. Alle bedrifter med væksthuse er omfattet af landbrugs- og gartneritællingen, mens det er en stikprøve af disse, som indgår i regnskabsstatistikken.