Gå til sidens indhold

Lavere energiforbrug hos væksthusgartnerier

Væksthusproduktion 2014

Der er desværre konstateret fejl i opgørelsen af elektricitetsforbruget for 2014. Tallet er rettet fra 1.009 til 831 tusinde gigajoule i tabellen og markeret med rødt.

Vis hele teksten » « Minimer teksten

De danske gartnerier med væksthuse har i de seneste tre år øget deres energieffektivitet. Sammenlignet med 2011 brugte de 23 pct. mindre energi, selvom væksthusarealet kun er faldet med 5 pct. Faldet kan dog også hænge sammen med, at 2014 var et usædvanligt varmt år, se Nyt fra Danmarks Statistik nr. 456.

Forbrug af energi for bedrifter med væksthuse

Forbrug af energi for bedrifter med væksthuse

 

2002

2005

2008

2011

2014

 

1.000 gigajoule

Forbrug af energi i alt

8169

7545

6481

5266

4048

Opvarmning i væksthuse

7370

6648

5678

4468

3217

Elektricitet

800

897

803

798

831

 

antal bedrifter

Bedrifter med væksthuse

933

759

803

663

545

 

1.000 m2

Areal med væksthuse

4909

4722

4487

4452

4239

Potteplanter er det mest betydende produkt hos bedrifter med væksthuse

Potteplanter er det mest udbredte produkt blandt danske bedrifter med væksthuse. 54 pct. af det samlede væksthusareal dyrkes med potteplanter fordelt på 37 pct. af bedrifterne.

30 pct. af bedrifterne dyrker spiselige produkter

166 bedrifter dyrker spiselige produkter i væksthus, og det svarer til 30 pct. af alle bedrifter med væksthus. De mest udbredte spiselige produkter er tomater og agurker. I forhold til 2011 er produktionen af tomater faldet med 20 pct., mens produktionen af agurker er steget med 7 pct.

Væksthus, bedrifter, areal og produktion

 

Areal, 1.000 m2

Produktion, 1.000 kg

Bedrifter1

 

2011

2014

2011

2014

2014

Ikke spiselige produkter i alt

3093

3050

435

Snitblomster og snitgrønt

59

58

21

Potteplanter

2367

2275

204

Planteskole

132

179

83

Udplantningsplanter

436

476

176

Forædling og forsøg

51

25

19

Andre produkter

48

36

 

21

Spiselige produkter i alt

1189

166

Salat

89

45

1165

1345

23

Tomater

367

344

13241

10575

84

Agurker

506

504

18237

19506

76

Krydderurter

129

178

43

Peber og chili

22

234

43

Andre grøntsager

49

58

49

Grøntsager i alt

962

1092

32643

31896

153

Jordbær

73

484

14

Champignon og andre svampe

27

24

6

1 En bedrift kan optræde mere én gang, hvis den dyrker flere forskellige produkter.

Store gartnerier bruger naturgas og fjernvarme til opvarmning

De store gartnerier bruger typisk naturgas og fjernvarme til opvarmning af deres væksthuse, mens gasolie samt kul og koks er mere udbredt blandt mindre gartnerier. 36 pct. af bedrifterne bruger slet ikke energi til opvarmning. Det er fortrinsvis små bedrifter med kun ca. 1.400 m2 væksthus i gennemsnit. Bedrifter med opvarmning er i gennemsnit på 11.000 m2.

Sammensætningen af energiforbruget til opvarmning i væksthuse. 2014

 

Bedrifter1

Væksthusareal,
1.000 m2

Forbrug,
1.000 gigajoule

Gennemsnitligt
areal, m2

I alt med opvarmning

351

3959

3217

11280

Naturgas

96

2052

1173

21375

Fjernvarme

101

1931

1422

19122

Gasolie

114

1259

114

11045

Fuelolie

49

730

123

14903

Kul og koks

65

694

354

10682

Andre typer

50

174

32

3481

Uden opvarmning (koldhuse)

194

280

1443

1 En bedrift kan optræde mere end én gang, hvis den bruger flere forskellige typer opvarmning.

Nyt fra Danmarks Statistik

1. oktober 2015 - Nr. 475

Hent som PDF
Næste udgivelse: 2. oktober 2018

Kontakt

Kilder og metode

Vækstproduktionen er opgjort som en kombination af oplysninger fra landbrugs- og gartneritællingen og regnskabsstatistikken for jordbrug. Alle bedrifter med væksthuse er omfattet af landbrugs- og gartneritællingen, mens det er en stikprøve af disse, som indgår i regnskabsstatistikken.

Vis hele teksten » « Minimer teksten

Statistik­dokumentation